Jedzenie na piątkę z plusem

Osoby stosujące się do tej zasady mają niższe prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby serca, raka i inne przypadłości

Poprzez rozsądną porcję rozumiane jest 80 gram, tak więc przez cały dzień powinno się konsumować około 400gram owoców i warzyw. 80 gram to 1 jabłko, pomarańcz, banan średniej wielkości, lub 2 mniejsze owoce takie jak morele, 1 krążek ananasa lub melona, dwa plastry mango, czy jedna łyżka suszonych owoców.  Jeśli chodzi o warzywa to optymalna porcja to 3-4 łyżki stołowe danego produktu lub jedna szklanka soku z warzyw.

W codziennej diecie ważna jest różnorodność.  Godny naśladowania jest wzór 3 razy warzywa i 2 razy owoce. Ludzie powinni starać się  urozmaicać pokarm i nie jeść cały czas tych samych potraw.

Niewskazane jest spożywanie owoców i warzyw przetworzonych. Miłośnicy koktajli  i dań jednogarnkowych powinni konsumować je raz dziennie.
Do zdrowej diety nie zalicza się również ziemniaków, dżemów, jagód w ciastkach itp.
Wskazówek tych nie trzeba traktować jako konieczności i się do nich zmuszać. Można natomiast w sprytny sposób dodawać witaminy do standardowych posiłków.

www.timesonline.co.uk/healthclub

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top